4 PERS. | 2U 10 MIN.

Gerookte balletjes in Luikse saus

MET RUNDSBOUILLON

INGREDIËNTEN

750 gr gemengd gehakt
1/2 van de kruiden

Voor de kruiden:
1 tl paprikapoeder
1 tl kaneel
1 tl gedroogde basilicum
1/2 tl peper
1/2 tl gemberpoeder
1/2 tl citroengraspoeder

Voor de saus:
400 ml rundsbouillon Bouillon Herkules
1 el boter
1 takje tijm
1 stuk steranijs
1 takje rozemarijn
1 Rode ui
1/2 van de kruiden
1 el Rode wijnazijn
1 goede scheut porto
1 el gezeefde bloem
2 el Perenstroop
200 gr Kastanje champignons
peper en zout naar smaak
cider azijn naar smaak

BEREIDING

Recept van The BBQ Bastard

Kruidenrub maken
Meng de ingrediënten voor de kruidenrub goed door. In dit recept maken we gebruik van in de winkel gekocht gemengd gehakt. Aangezien deze al voordien is gekruid voegen we geen zout toe aan de kruidenmengeling. Breek eventuele klompjes op met je vingers.

Smoky gehaktballetjes
Plaats het gemengd gehakt in een diepe kom en voeg hieraan de helft van de kruidenmengeling toe die je hebt gemaakt.

Meng de kruiden goed onder het gehakt met je handen. Doe dit voor een vijftal minuten tot de kruiden mooi verdeeld zijn en de gehakt structuur wat kleverig wordt.

Maak met natte handen balletjes van ongeveer een diameter van 5 cm. Laat deze een half uurtje opstijven in de koelkast terwijl je je BBQ opstart op lage temperatuur (+- 100°C) voor een indirecte sessie (in deze post lees je meer over wat indirect grillen is).

Voeg 2 blokken rookhout chunks toe tussen je kolen en wacht tot de rook lichtblauw kleurt voor je de gehaktballen op je rooster plaatst. Laat de gehaktballetjes gedurende 1 uur roken.

Neem een gietijzeren pan en laat deze op temperatuur komen. Bak de gerookte gehaktballetjes goudbruin aan in deze hete pan. Verwijder de balletjes en gebruik deze pan voor de saus.

Voor de saus
Plaats een gietijzeren pan op je BBQ en verhoog de temperatuur (tot +- 180°C). Zorg er nu voor dat je direct boven de kolen kan werken voor een mooie hitte. Laat de pan warm worden en voeg 1 el. boter toe. Laat deze kort kleuren samen met een klein scheutje zonnebloemolie.

Voeg aan de boter een takje tijm, een sterretje steranijs en rozemarijn toe en laat twee minuten meebakken zodat de smaken zich mooi kunnen ontwikkelen.

Karameliseer de ui gedurende een half uurtje. Voeg halverwege een scheut porto, de kruiden en een eetlepel rode wijn azijn toe. Laat nog verder garen tot de ui mooi zacht en zoet is geworden en bestrooi met 1 eetlepel gezeefde bloem.

Voeg de perenstroop toe samen met de Herkules rundsbouillon. Roer het geheel goed door en plaats de balletjes in de saus. Laat de schotel een half uurtje verder stoven op de BBQ.

Bak ondertussen de champignons in een beetje zonnebloemolie en breng op smaak met een snuifje zout (naar smaak). Voeg deze toe aan de schotel met gerookte balletjes. Werk af met peper zout en cider azijn naar eigen smaak.

Serveer met verse puree en een lekkere portie rode kool.

 

Tip: dit recept kan ook in een oven afgewerkt worden. Eenmaal de rooksmaak in de balletjes zit heb je de extra smaak al mee.

Tip 2: wordt de saus niet dik genoeg. Voeg dan het kruim van een halve snede witbrood toe, laat even meekoken en meng goed door. Dit kruim lost op in de saus en dikt deze mooi in.

 

Print Friendly, PDF & Email